2-KUOPIO.jpg

Kuopion Kuntolaakso

Kuopion vuonna 1969 valmistunut uimahalli oli tullut teknisen käyttöikänsä päähän ja KalPa:n liigahalli siinä vieressä kaipasi peruskorjausta. Kaupunki päätti peruskorjata jäähallin ja rakentaa sen kylkeen uuden uimahallin sekä pysäköintilaitoksen. Suuri ja teknisesti monimutkainen rakennuskokonaisuus toteutettiin elinkaarihankkeena. YIT Suomi Oy vastasi hankkeen toteutuksesta ja Caverion Suomi Oy käytönaikaisesta ylläpidosta.

 

Toimimme hankkeessa pääsuunnittelijana sekä vastasimme jäähallin ja uimahallin suunnittelusta. Pysäköintilaitoksen suunnitteli arkkitehtitoimisto ARRAK Arkitehdit Oy.

 

Elinkaarimalli mahdollistaa sen, että jo suunnitteluvaiheessa rakentamisvaiheen ja ylläpitovaiheen asiantuntijat pohtivat parhaita toiminnallisia ratkaisuja yhdessä suunnittelijan kanssa - kaikilla on yhteinen tavoite saada hanke onnistumaan.

 

Jäähalli, uimahalli ja pysäköintilaitos oli suunniteltava niin, että ne toimivat hyvin sekä yhtenä kokonaisuutena, että myös erillisinä laitoksina. Uimahallin normaalin toiminnan on oltava mahdollista myös jäähallin liigapelien aikana. Vastaavasti uimahallin toiminnot kilpailujenkaan aikana eivät saa aiheuttaa jäähallin käytölle kohtuutonta haittaa. Poistumisteiden tulee toimia kaikissa käyttötilanteissa, myös silloin, kun uimahalli tai jäähalli on poissa käytöstä. Myös pysäköintilaitoksen tulee toimia normaalisti, vaikka jäähalli tai uimahalli olisi suljettu. Ahdas tontti, jossa on suuret korkeuserot tekivät rakennushaasteesta entistä vaikeamman, mutta myös mahdollistivat totutusta poikkeavat toiminnalliset ratkaisut. Suunnitelman piti olla myös sellainen, että se on mahdollista toteuttaa liigajäähallin ollessa toiminnassa kesätaukoja lukuunottamatta koko rakentamisen ajan.

 

Valmistuessaan uimahalli oli vesipinta-alaltaan (2065,5m2) Suomen toiseksi suurin. Hallissa on 10-ratainen 50 metrin kilpauintiallas, kilpailutason hyppyallas, opetus- ja nuorisoallas, monitoimiallas, kylmäallas, poreallas ja tenava-allas. Uimahalliin voidaan järjestää 500 katsojapaikkaa kilpailuihin. Lisäksi hallissa on pienliikuntatiloja sekä toimistotiloja seurojen käyttöön.

 

Paransimme jäähallin sisäistä toimivuutta läpikulkureittejä uudistamalla. Jääkiekkokenttää kavennettiin parilla metrillä, mikä mahdollisti noin 400 uutta katsomopaikkaa kaukalotason ringside-katsomoon. Jäähallin laajennusosaan sovitettiin 120-paikkainen ravintola, wc-tiloja, joukkueiden pukuhuonetiloja sekä KalPan tiloja. Toiminnallisesti ravintola ja wc-tilat on sijoitettu niin, että ne palvelevat myös uimahallin käyttäjiä. Jäähallin katsomon yläosaan rakennettiin ravintolaparvi.

 

Jäähallin ja uimahallin fyysinen läheisyys mahdollistaa jäähallissa syntyvän lauhdelämmön hyödyntämisen uimahallissa käyttöveden, lattioiden ja uima-allasveden lämmityksessä.

 

Toteutusaika  04/2018 – 08/2020.      Investointien kokonaisarvo: 46,2 Me

 

Jäähalli:                    10 250 brm2

Uimahalli:                   9 100 brm2

Pysäköintilaitos:         9 600 brm2

© 2020 arkMILL oy | KERAVA | Superior Webdesign Symboli