© 2017 arkMILL oy | KERAVA | Superior Webdesign Symboli

Oulaisten uimahalli

Suunnittelun lähtökohtana oli kaupungin aiemmin teettämä hankesuunnitelma tilaohjelmineen. Pyrimme suunnittelemaan paikkakunnan ilmeeseen sopivan pirteän vapaa-ajan rakennuksen näköisen uimahallin. Pienenä haasteena oli rakennuksen sijoittaminen loivaan rinteeseen. Toisin kuin 1970-luvulla, uimahallin asiakastilat suositellaan nykyisin rakennettavan samaan tasoon. Rinteestä johtuen kulku pääovelle suunniteltiin päätulosuunnasta pitkää luiskaa pitkin. Tämä luo samalla mukavan ilmeen pääsisäänkäynnille.

 

Tärkeintä oli saada tilat ja toiminnot selkeään järjestykseen, joka huomioi käytännöllisyyden, tilojen väliset yhteydet, turvallisuuden ja viihtyvyyden. Esteettömyysasiat olivat tärkeässä roolissa. Selkeillä kulkureiteillä on helppo käyttää myös valaistusta apuna auttamaan näkörajoitteisia kulkemaan rakennuksessa. Materiaalivalinnat olivat tärkeä osa suunnittelua, sillä niillä luodaan turvallinen ympäristö ja helpotetaan puhtaanapitoa sekä huoltokustannuksia.

 

Pääallashuone on jaettu matalalla varastolla kahteen osaan, jolloin tilantuntu allashuoneessa säilyy, mutta samalla saadaan erotettua lastenaltaat ja kuntouintiallas toisistaan omiksi rauhallisiksi tiloikseen. Uinninvalvomosta säilyy kuitenkin edelleen hyvä näkyvyys altaille. Monitoimiallas on eriytetty omaksi tilaksi, koska sillä altaan lämpimän veden vuoksi on oma ilmanvaihto. Lisäksi ratkaisun ansiosta tila voidaan varata erillisenä esimerkiksi vesijumppaan tai vauvauintiin.

 

Rauhallisuuden allashuoneeseen tekevät selkeät väripinnat. Niiden harkittu sijoittelu auttaa myös näkörajoitteisia hahmottamaan tilaa paremmin. Laajat ikkunapinnat avartavat allashuoneen ilmettä – ja koska ne eivät suuntaudu etelään, ne eivät tuota myöskään ongelmia lämmön tai häikäisyn kautta.

Takaisin ylös