Tapio Antikainen

Arkkitehti

Olen pitänyt piirtämisestä jo lapsesta asti. Heti lukion jälkeen pääsin kesätöihin arkkitehtitoimistoon ja huomasin alan olevan todella mielenkiintoista ja haastavaa. Pääsin Oulun yliopistoon opiskelemaan arkkitehtuuria vuonna 1985. Kuuden ja puolen vuoden aherruksen jälkeen valmistuin arkkitehdiksi. Lähes koko opiskeluaikani olin myös töissä samassa toimistossa, josta tämä ura lähti liikkeelle.

 

Ensimmäinen uimahalliprojektini oli Tornion uimahalli, jossa olin työmaavaiheessa projektiarkkitehti. Seuraavassa uimahalliprojektissa, Kempeleen Zimmarissa, olinkin sitten jo projektivastaavana. Siitä lähtien olen suunnitellut uimahalleja – kymmenittäin.

Uimahallien suunnittelu vei minut mennessään. On ollut mielenkiintoista paneutua yhä syvemmälle uimahallin sielunelämään. Haasteita ja selvitettävää riittää, varsinkin kun tulee uusia vesiliikuntamuotoja, tekniikka kehittyy, tulee uusia materiaaleja ja tutkimukset tuovat lisätietoa suunnitteluratkaisuihin.

 

Uimahallien rakentaminen on erikoisrakentamista – vaatimukset ovat hyvin erilaiset kuin normaalirakentamisessa. Vaikka haasteita riittää, on uimahallisuunnittelu hyvin monipuolista.

 

Tärkeintä on asiakkaiden viihtyminen. Tilat suunnitellaan toiminnallisuus ja turvallisuus edellä. Suunnitteluvaiheessa olen kokenut tärkeäksi kuunnella mahdollisimman laajasti eri käyttäjäryhmiä, jotta lopputuloksesta saadaan optimaalinen. Esteettömyyden huomioiminen rakennuksen suunnittelussa on minulle tärkeää. Esteettömät tilat palvelevat kaikkia, ei vain liikkumis- ja toimimisrajoitteisia.

 

Suunnittelen tilat mielelläni selkeiksi, helposti liikuttaviksi ja hahmotettaviksi. Se helpottaa paitsi rakentamista, myös asiakkaiden ja etenkin näkövammaisten suunnistamista tiloissa. Pidän selkeistä pinnoista ja rauhallisista, raikkaista väreistä. 

 

Ja sitten: "Form Follows Function”.

CV

© 2017 arkMILL oy | KERAVA | Superior Webdesign Symboli