
Tapio Antikainen
Arkkitehti
Piirtäminen on ollut se minun juttu jo lapsesta asti. Lukion jälkeen pääsin kesätöihin arkkitehtitoimistoon ja huomasin alan olevan todella mielenkiintoista. Pääsin Oulun yliopistoon opiskelemaan arkkitehtuuria vuonna 1985. Kuuden ja puolen vuoden aherruksen jälkeen valmistuin arkkitehdiksi. Lähes koko opiskeluaikani olin myös töissä samassa toimistossa, josta tämä ura lähti liikkeelle.
Ensimmäinen uimahalliprojektini oli Tornion uimahalli (1991), jossa olin työmaavaiheen projektiarkkitehti. Seuraavassa uimahalliprojektissa, Kempeleen Zimmarissa, olinkin sitten jo projektivastaavana. Siitä lähtien olen suunnitellut uimahalleja – kymmenittäin.
Uimahallien suunnittelu vei minut mennessään. On ollut mielenkiintoista paneutua yhä syvemmälle uimahallin sielunelämään. Haasteita ja selvitettävää riittää, varsinkin kun tulee uusia vesiliikuntamuotoja, tekniikka kehittyy, tulee uusia materiaaleja ja tutkimukset tuovat lisätietoa suunnitteluratkaisuihin.
Uimahallien rakentaminen on erikoisrakentamista – vaatimukset ovat hyvin erilaiset kuin normaalirakentamisessa. Uimahallien suunnitteleminen kaikkine haasteineen on hyvin monipuolista ja mielenkiintoista.
Uimahallikäynnin tulee olla asiakkaalle mukava, virkistävä ja turvallinen kokemus. Tilojen oikea sijoittelu, materiaalivalinnat, siivottavuus, hygieenisyys, tekniikan moitteeton toimiminen, huoltotarpeiden minimointi, turvallisuus - kaikki nämä palvelevat tätä tarkoitusta. Suunnitteluvaiheessa olen kokenut tärkeäksi kuunnella mahdollisimman laajasti eri käyttäjäryhmiä, jotta lopputuloksesta saadaan optimaalinen. Esteettömyyden huomioiminen rakennuksen suunnittelussa on minulle tärkeää. Esteettömät tilat palvelevat kaikkia, ei vain liikkumis- ja toimimisrajoitteisia.
Vuosien varrella on suunnittelupöydällä ollut monenlaisia muitakin liikunta-rakennuksia - jäähalleja, monitoimihalleja, liikuntahalleja ym.
Suunnittelen tilat mielelläni selkeiksi, helposti liikuttaviksi ja hahmotettaviksi. Se helpottaa paitsi rakentamista, myös asiakkaiden ja etenkin näkörajoitteisten suunnistamista tiloissa.
"Form Follows Function”.