top of page
MJK-1.jpg

Ilmatar-areena, Espoon Matinkylä

Uusi jääurheilukeskus luo poikkeuksellisen runsaiden oheistilojen vuoksi erinomaisen harjoitteluympäristön erityisesti nuorten jääkiekko- ja taitoluisteluharrastuksille. Seurojen lisäksi hallia käyttävät myös koulut ja työpaikat. Myös vapaalle yleisöluistelulle on varattu aikoja.

Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee kolme jääkenttää kahdessa erillisessä hallitilassa, joiden välissä on näitä palvelevat puku- ja aputilat. Rakennuksessa on  24 joukkuepukuhuonetta, joista kuusi palvelee ainoastaan ulkokenttää. Osa sisäkenttien joukkuepukutiloista voi palvella kesäaikana myös viereistä yleisurheilukenttää. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee myös myymälätila sekä pääosa rakennuksen tekniikan ja huollon tiloista.

 

Rakennuksen toiseen kerrokseen on sijoitettu yleisön aula-, katsomo- ja ravintolatilat. Tässä kerroksessa sijaitsee myös kolmeen osaan jaettava liikuntasali, kuntosali ja peilisali sekä näitä palvelevat puku- ja aputilat. Toisessa kerroksessa sijaitsevat myös rakennuksen runsaat toimisto- ja kokoustilat, sekä niihin liittyvä saunaosasto oleskelutiloineen.

 

Kolmannessa kerroksessa sijaitsee taitoluistelijoiden piensali puku- ja aputiloineen, sekä kaksi päämassaan asemakaavan mukaisesti integroitua suurta ilmastointikonehuonetta. Myös lauhduttimet on kaupunkikuvallisista syistä integroitu rakennusmassaan säleiköiden taakse.

 

Rakennuksen massoittelu ja julkisivuratkaisut perustuvat asemakaavan rakennukselle asettamiin kaupunkikuvallisiin vaatimuksiin, jotka olivat perinteistä peltihallia korkeammalla. Kaavan mukaisesti rakennuksen päämassan ulkonurkat rakennettiin kaarevina.

Jäähallin jäähdytettäviin halliosiin ei haluttu lämpö- ja häikäisyhaittojen vuoksi ulkoikkunoita. Tämän vuoksi rakennuksen käyttötarkoituksen luonne pyrittiin ilmaisemaan muilla keinoilla. Julkisivuilmeen lähtökohdaksi otettiin lumi ja jää.

Rakennuksen talo- ja kylmäteknisten järjestelmien suunnittelu on perustunut pitkälle vietyyn energiasimulointiin, jonka tuloksena tilaajalle on pystytty rakentamaan mahdollisimman energiatehokas ja luotettava kokonaisuus. Rakennuksen energiankulutus on optimoitu hyödyntämään jäähdytyksen lauhdelämpöä kaikissa mahdollisissa lämmitysjärjestelmissä. Kiinteistön pääasiallisena lämmönlähteenä toimii mittavan kylmälaitoksen jäähdytyskoneista syntyvä lauhdelämpö. Kylmäjärjestelmän laitehuoneen suuret jäähdytyskoneet palvelevat kolmea sisäjäärataa sekä ulkona olevaa isoa tekojäätä. Jääurheilukeskus käyttää energiayhtiö Ilmattaren tuottamaa tuulisähköä, minkä lisäksi kiinteistön katolle on tulossa noin 500 kWp-tehoinen aurinkovoimala. Kiinteistö voi myös myydä tuottamaansa energiaa ulos sähköverkkoon.

Rakennuskustannus noin 25 miljoonaa euroa

Bruttopinta-ala noin 14 000 m2

Matinkylän jäähalli valmistui syksyllä 2021.

Takaisin ylös
bottom of page